Sinds het uitbreken van de coronacrisis is er veel veranderd. Zo ook onze muzieksmaak. Klassieke muziek wint namelijk aan terrein. Uit cijfers van Primephonic blijkt dat Nederlanders 10 procent meer deuntjes van Bach en Mozart streamen dan de voorgaande maanden. En ook internationaal gezien neemt dit toe.
Hoewel het aantal muziekstreams de afgelopen weken wereldwijd met 8 procent daalde, steeg het aantal streams van klassieke muziek juist fors. Dat blijkt uit data van Primephonic, een Nederlandse streamingdienst voor klassieke muziek.
Nederlanders streamen ruim 10 procent meer klassieke muziek dan een maand geleden. In landen die nog zwaarder getroffen zijn door het coronavirus is het aantal klassieke streams zelfs nog sterker toegenomen. Zo is in Frankrijk het streamen van klassieke muziek met meer dan 40 procent gestegen, in Spanje met 20 procent en in het Verenigd Koninkrijk met 15 procent.
Lange stukken
De muziek van jouw voorkeur kan je gemoedstoestand verbeteren en stress verminderen. Muziek waar je vrolijk van wordt, verlaagt je hartslag en je bloeddruk. Dat kan voor alle genres gelden. Neuromusicoloog Artur Jaschke denkt niet dat de populariteit van klassieke muziek is toegenomen doordat meer mensen gestrest of bang zijn. "Ik denk eerder dat het te maken heeft met het feit dat mensen nu meer tijd hebben doordat alles gesloten is. Klassieke muziekstukken duren simpelweg vaak lang."
Mooie herinneringen
En als we die muziek als fijn ervaren, dan gebeurt er iets moois in onze hersenen. "Muziek activeert het hele brein", legt Jaschke uit. "Er komt dopamine vrij vanuit de kern van de hersenen. Muziek prikkelt de hersengebieden die betrokken zijn bij het geheugen. Dat zorgt ervoor dat er mooie herinneringen worden opgeroepen."
Comments